De waterontharders van Aqua S.p.A. zijn ionenuitwisselaars. Dat wil zeggen dat deze uit een harstank bestaand met zeer kleine harsbolletjes waar het leidingwater doorheen gaat. De kalk in het water hecht zich aan de kleine kunstharsbolletjes en tegelijkertijd laten deze bolletjes ook een beetje (onschuldig) natrium los.

Wanneer de harsbolletjes verzadigd raken met kalk detecteerd de besturing dit en gaat de ontharder regenereren. Hierbij stroomt er zout water door de harstank en laten de harsbolletjes de aangehechte kalk los en wordt er weer nieuw natrium aan de bolletjes gehecht. Het vervuilde water wordt afgevoerd naar het riool.

De computer gestuurde besturingseenheid voorziet de gebruiker van alle informatie die gewenst is: de staat van het apparaat, het verbruik van zacht water, het aantal dagen sinds laatste regeneratie enz.

Voordelen van een waterontharder:

  • De bestaande kalkaanslag lost na verloop van tijd op in het langsstromende water. Dit heeft als gevolg dat de kalkaanslag in leidingwerk, uw badkamer, verwarmingselementen en kranen binnen afzienbare tijd weer kalkvrij zullen zijn.
  • Besparing op uw energie rekening aangezien de kalk op verwarmingselementen in bijvoorbeeld de ketel, Quooker, waterkoker etc. oplost en niet meer terugkomt. Hierdoor kost het minder energie om het water op te warmen.
  • Doordat de apparaten niet verkalken zal ook de levensduur van het apparaat verlengd worden, waardoor aanschaf of reparatie van de apparaten uitgesteld kan worden.
  • Kalkvrije badkamer en andere sanitair is ook een zeer welkome bijkomstigheid. Er hoeft minder schoon gemaakt te worden met agressieve schoonmaakmiddelen wat weer gunstig is voor het milieu en ook alle kranen etc. blijven beter werken.
  • Zacht water is beter voor de huid aangezien het kalk in water de vetlaag die op de huid aanwezig is afbreekt. De droge huid, jeuk en irritaties zullen hierdoor verdwijnen, ook is het heel gunstig voor mensen met eczeem.