SWAN

Waterbehandeling

Woon je in een gebied met hard water, dan heb je vast al te maken gehad met kalkaanslag. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Dh, dit is Duitse Hardheid. Hoe hoger dit getal, hoe harder het water. Heeft jouw water een DH-waarde van 14 of meer, dan woon je in een gebied met hard water. De hardheid ontstaat omdat onze bodem bestaat uit afzetting van schaaldieren. Dit is nog van te tijd dat er zee lag. Hard water is ook niet ongezond, het is alleen erg lastig omdat het aanslaat op elementen in machines, de douchemuren, het sanitair en ook op jou. Kalkvorming vindt al plaats bij een hardheid van 3DH. Een waterontharder kan deze kalk voor een groot gedeelte verwijderen.

Wat doet een waterontharder?
Een waterontharder zorgt ervoor dat het water naar een DH-waarde van 2 gaat. Kalk in het water is namelijk wel gezond en we hebben het nodig. Deze hardheid is niet genoeg om kalkvorming te veroorzaken, maar geeft ons wel de nodige voedingsstoffen.

Hoe werkt een waterontharder?
Waterontharder hebben een filter die gevuld is met harskorrels, deze harskorrels zorgen ervoor dat het water wordt gefilterd van magnesium en kalk. De harskorrels zijn geladen met natriumionen en bij het filteren wordt het natrium afgestaan aan het water. Het calcium bindt zich dan aan de harsbolletjes. Wanneer deze bolletjes zijn verzadigd, wordt het filter schoongespoeld.

Het schoonspoelen
Alle waterontharders hebben een zoutreservoir. Dit zout wordt gebruikt om de harskorrels weer op te laden met natriumionen en de kalk te verwijderen. Het spoelwater wordt via het riool afgevoerd. Je moet dus af en toe controleren of er nog voldoende zout in het reservoir aanwezig is, maar de filters hoeven praktisch nooit vervangen te worden. Het zoutverbruik hangt af van de hoeveelheid water die er gebruikt wordt, van de hardheid van het water en de grootte van de ontharder.