Dutch Berries

test nevelinstallatie in nieuwste deel van mega-aardbeienkas

Op 21 september 2018 werd de grootste aardbeienkas van Nederland officieel geopend. Deze kas van Dutch Berries was destijds 20 hectare groot en had ruimte voor twee miljoen planten. Nog geen twee jaar later heeft het bedrijf 4,5 hectare kas bijgebouwd op een aangrenzend stuk grond, waar zij nog meer zomerkoninkjes kan oogsten. Ook is hier ruimte om innovatieve experimenten uit te voeren. Op het nieuwgebouwde deel is bijvoorbeeld een proef gestart met het bevochtigen van de teelt via een nevelsysteem van JB Groep.

Waarom een nevelinstallatie voor de aarbeienteelt?

Aardbeien en andere gewassen groeien minder hard of hebben een lagere vruchtontwikkeling bij aanhoudende droogte en warmte. Onze hogedruknevelinstallaties zijn speciaal ontwikkeld voor onder andere de tuinbouw en zijn bij Dutch Berries volledig op maat gemaakt en geïnstalleerd. De nevelaars zorgen dat de gewenste temperatuur en luchtvochtigheid in de kas worden bereikt. Met dit aangenamere klimaat zijn de aardbeienplanten beter bestand tegen extreme omstandigheden en dat komt de kwaliteit van de teelt ten goede.

Zo ziet de testopstelling met onze nevelinstallatie eruit

Halverwege april 2020 zijn we begonnen met het aanleggen van de FOG-SYSTEM nevelinstallatie bij Dutch Berries. Dit met als doel om de luchtvochtigheid in het warenhuis hoog te houden en de temperatuur te laten zakken met maar liefst 6 graden Celsius. We hebben hiervoor een passende installatie gemaakt. Met het cloud-systeem kunnen we op afstand monitoren wat de unit doet en bewaken of er storing, onderhoud of vervanging van filters nodig is.

Het resultaat van de inzet van nevelaars bij de aardbeienteelt

Sinds de eerste week van mei zorgen we voor 400 cc vochtinbreng per vierkante meter en verlagen we de temperatuur in het warenhuis aanzienlijk. Bijkomend groot voordeel voor het maatschappelijk verantwoorde bedrijf is dat het CO2 verlies gereduceerd wordt.
In het eerder gebouwde gedeelte van de aardbeienkas wordt nog via de ouderwetse manier water gegeven, waardoor we de veranderingen in groei tussen beide teelten binnenkort goed kunnen vergelijken. Zodra de test afgerond is, delen we deze resultaten natuurlijk via www.jbgroep.nl.